För åkare och vårdnadshavare

Här kan du som åkare eller vårdnadshavare hitta information som kan vara bra att känna till när man åker konståkning. Ni hittar information om utrustning, träningsinformation och vad som gäller vid test och tävling. 


Vad krävs på isen

På träning är det krav på hjälm och fingervantar. 

Klädsel är valfri men det ska inte vara för stora och vida kläder. Det gör det svårt att åka men också svårare för tränarna att se åkarnas rörelser. Det blir ganska varmt när det tränar så ha inte för mycket kläder. Underställ med träningstights, en tröja och väst eller en tunnare jacka brukar fungera bra. 


Som åkare ska man också följa åkarpolicyn. 


 

När får man sluta med hjälm eller huvudskydd

När åkarna klarat tävlingstestet får de börja åka utan hjälm men det är vårdnadshavarna som fattar beslut om det är ok att sluta använda hjälm. Istället för hjälm kan åkaren börja använda andra huvudskydd som inte är i vägen när vissa moment ska genomföras. 


Våra tränare använder inte hjälm på isen då de uppfyller alla krav som krävs att åka utan.

 

Skridskor

En bra skridsko ska ge stöd åt vristen och vara stabil. Till nybörjare rekommenderar vi en vanlig knytskridsko som går att köpa i en sportaffär eller begagnat (inte de skridskor med spännen som liknar en slalompjäxa).


När åkaren börjar med vissa moment kommer det att krävas kvalitet på skridskon för att klara av att fortsätta utvecklas i sin åkning. Detta sker i dialog med tränarna. 


Här är en liten lista på märken som man kan kika på.

Edea

Jackson

Wifa

Risport

Riedell

Gam

Graf

Sök på olika konståkning köp och sälj här på Facebook. Provar att länka till en här nedan.

(2) Konståkning Köp&Sälj | Facebook

Priset på begagnade och nya skiljer en del men tänk på att det ska vara slipmån kvar och att de inte är knäckta. Om man kollar på sidan av skridskon, vid vristen, och ser ett veck längs med snörningen är skridskon knäckt, det vill säga trasig.

Vill man köpa nya skridskor eller rådfråga kan man gå in på bland annat följande länkar. Kopiera länken om det inte går att länka direkt.

Tinas Konståkningsshop allt för konståkning - Konstakning

Edea (teijasskateshop.com)

Skridskorna har olika modeller och blir mer avancerade ju mer avancerad åkningen blir och det finns olika modeller och skenor beroende på om man kan enkelhopp eller dubbelhopp m.m. Vikt på åkaren kan också påverka vilken stabilitet som krävs i skridskon.

Här är till exempel några av Jacksons olika modeller

Mystique - För skridskoskola

Classique - Skridskoskola och nybörjare under 45kg

Elle - Yngre åkare under 45kg som tränar enkelhopp

Freestyle - Nybörjare över 45kg

Competitor - Åkare som tränar enkelhopp och axel

Premiere - Åkare som hoppar axel och tränar dubbelhopp.

Kan kännas som en djungel men snart har ni full koll. Fråga gärna både styrelsen och tränarna om ni undrar över något.


Skridskovård 

Ha alltid gummiskydd på när skridskorna används utanför isen men förvara inte skridskorna i gummiskydden, då rostar skenorna. Torka av skridskorna efter användning med en mjuk, ren handduk och förvara dem i två tygpåsar eller med mjuka skydd som man kan köpa i olika konståkningsbutiker eller på internet. 


Skridskoslipning 

Eftersom vi är en nystartad förening har vi ännu ingen egen skridskoslip men några gånger per säsong samlar vi in alla skridskor och slipar dem mot en avgift. 


Klubbkläder 

Vi har en sida där man kan beställa klubbkläder. Klubbjackan kan beställas två gånger per år. 


Träningsgrupper

Vilken grupp åkaren tillhör beslutas gemensamt av tränarna. Det baseras på ålder, kunskap men också på ambitionsnivå och i vissa fall vänskapsband då det också ska vara roligt att komma till träningen. 


LEO-märken 

I konståkning kan skridskoskolemärken i 8 olika valörer erövras. Skridskoskolemärket är en pin med en figur som heter
Leo. Därför kallas skridskomärkena i vardagligt tal för ”Leo-märken”. Leo finns i åtta olika färger och varje färg motsvarar en
svårighetsgrad i stigande ordning (1 är den lättaste och 8 den svåraste). För att erövra skridskoskolemärken ska åkaren visa
färdigheter på fastställda grundläggande skridskoskoleövningar enligt nedan. Märken erövras i turordning. Det är tränaren
som bedömer om åkarna har klarat övningarna och därmed har erövrat motsvarande Leo-märke.


Varje märke kan köpas vid märkestagningstillfälle till en kostnad.  


Slingauppvisning

Slingauppvisning är en tävlingsförberedande aktivitet. Detta för att
tillåta framför allt barn och ungdomar att delta under enklaste tävlingsliknande former utan att utsättas
för pressen att ta test och på så vis få en mer naturlig ingång till tävlingsverksamheten. Slingan sker till musik och man får gärna ha något fint, gärna en konståkningsdräkt, på sig men det är absolut inget krav. 


Vi som förening brukar ha en slingauppvisning per säsong. Mer information kommer i anslutning till slingauppvisningen. 

Som anhörig uppmanar vi att man stannar och tittar och hejar på alla åkare. Även åkare som inte gör sin slinga uppmanas att delta på läktaren som publik. För nedanstående rubriker kommer snart mer uppdaterad information 

Avslutning och Show

Vårdnadshavare och anhörig

Tester

Tävling

Tävlingsprogram

Tävlingskläder

Tävlingsmusik 

Vilka tävlingar kan man delta på

Grupper på Facebook för mer information